Održavanje gumenjaka

Održavanje gumenjaka

TIPOVI PNEUMATSKIH ČAMACA

    Rastu prodaje pneumatskih čamaca su argument sigurnosti, jednostavnosti transport te sklopivosti kao pomoćne brodice. Bez obzira na nivo opremljenosti luksuza najprodavaniji pneumatski čamci su prilagođeni jednostavnom kopnenom transportu na prikolici.

Najveća prednost za manje pneumatske čamce nije potreban vez u marini ili lučici te ga se može lakše odložiti u garaži ili bilo kakvoj spremi.

Jedan od konačnih razloga kupovine pneumatskog čamca je neusporedivo manje brige i novca za izvansezonsko održavanje. Tubusi gumenjaka se izrađuju od raznih laminiranih materijala, a glavna im je razlika da li su gornji slojevi presvučeni PVC materijalima ili Hypanol-om.

PVC materijali su manje mase i niže cijene što i nije pravilo s obzirom da postoje posebni "heavy-duty" PVC materijali koji su cijenom u klasi jeftinijih vrsta Hypalona.

PVC materijali zahtijevaju posebna ljepila tijekom izrade pa se često spajaju toplinskom obradom.

Zbog toga popravci mogu biti kompliciraniji te nisu preporučljivi da se izvode u kućnoj radinosti.

PVC je osjetljiviji i na kemijsko djelovanje različitih abrazivnih univerzalnih ljepila pa nestručan popravak može rezultirati još većom štetom na tubusu.

PVC materijali, ukoliko se ne radi o posebnim vrsta kao što je Velmax niže su otpornosti na UV zrake, benzin, kemikalije i abraziju što skračuje vijek trajanja u odnosu na Hypalon.

Osim što je čvršći i otporniji Hypalon se često ručno lijepi te vrlo jednostavno održava i servisira. Pneumatski čamac izrađen od kvalitetnog Hypalona znatno je skuplji od onog izrađenog od PVC, a neusporedivo je jednostavniji za popravljanje oštećenja.

Prije spremanja za zimu treba ga dobro očistiti i zaštiti prije skladištenja.